nedeľa 17. apríla 2016

Zuckerberg a chatboti, Daňové raje, minisondy k AlfaCentauri

 Mark Zuckerberg a chatboti

Mark Zuckerberg zakladateľ Facebook-u zavelil do útoku. Predstavil svoju víziu rozvoja firmy na 10 rokov dopredu. Na prvom mieste - implementácia chatbotov (diskusnych robotov s umelou inteligenciou) do Messangera. Googl ohlásil vývoj aplikácie, ktorá umožní ovládať smartfón bez použitia rúk. Len hlasom. Čo ma na tom zaujalo? Odhadujem, že o niekoľko rokov, aplikácie bez umelej inteligencie vobec nebudú možné. Alebo inak, k tomu, aby niekto vyvinul užitočnú aplikáciu pre smartphone, alebo tablet, už nebude stačiť poctivá programátorské práca. Bude to chcieť niečo viac. Bude to chcieť naprogramovanu inteligenciu. A to je možné urobiť len ak máte k dispozicii obrovské množstvo "ľudských dát": rozhovorov, diskusii, e- mailov, správ... A ten kto ich ma, má možnosť vyvíjať inteligentné aplikácie. A kto ich má? Nie sú to štátne organizácie a ani univerzity. Sú to súkromné firmy. Poskytovatelia webovskych služieb: Google, Facebooku, Amazon, Microsoftu... Týmto gigantom, v podstate, nie je možné konkurovať. Všetci máme zaužívané mailové adresy na Googli a svoje kontakty na Facebooku. Kto to bude meniť? A tu sa kruh uzatvara. Každý má prístup len k vlastným dátam. Preto sa trh bude monopolizovat. Na druhej strane, konkurencia zo strany lacných riešení: čínskych, resp. ruskych, sa bude zmenšovať. Tak uvidíme...

Hackeri v službách spravodlivosti

Hackerstvo, ako príspevok k lepšej spoločnosti. Firma Mossack Fonseca & Co. oznámila, že za únikom jej dát stojí hackerský útok, vedený pravdepodobne z Európy. Čo je na tom zvláštne? No to, že hackovanie serverov sa považuje za zločin. A tu zrazu, skoro každi sa tomu raduje. Ja tiež. Je to akoby ste prekovali meče na pluhy, z vírusu vyrobili liek alebo z jadrového odpadu vyrobili hnojivo. Paradox Panama Papers je v tom, že informácie o majiteľoch účtov mali zostať tajné. Ich zverejnením, vlastne off-shoreove banky prestali mať zmysel. Je to najúčinnejšie zbran proti off-shore-om. Je to ako-keby bola prezradená identita tajného agenta. Síce o život by neprišiel, ale je nepoužiteľný.

Minisondy k AlfaCentauri

Hawking a Milner chcú do dvadsať rokov poslať minisondy do súhvezdia Alfa Centauri. Je to potvrdené. Už to nebude len NASA, ktorá bude ponúkať sexi vesmírne preteky. Svoju úlohu už dohráva. Pomohla rozbehnúť vesmírny biznys. Súkromný kapitál letí do vesmíru. A za to, jej patrí hold. Ani Čína, ani Rusko nemajú program demokratizácie dobíjania vesmíru.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára