pondelok 30. mája 2016

Moja neandertálska DNA

Dnes uverejňujem poslednú časť mojej analýzy DNA. Percento neandertálskej DNA v mojom genóme je 3.2%, pričom 2.7% je európsky priemer.
Čo to o mne hovorí?
Neandertálci vyhynuli pred cca 40 000 rokmi. Prehrali evolučný boj s nami. Aspoň tak to hovorí veda. Ale tak jednoduché to zasa nie je. Oni celkom nevyhynuli, lebo preniesli svoju DNA do nášho genómu. Ale ani takto to celkom nie je. Podľa posledných výskumov sa v chromozóne Y Homo Sapiens nenachádzajú stopy po neandertálskej DNA. To znamená, že neandertáska DNA sa neodovzdávala cez mužských potomkov. Inými slovami povedané, Žena Homo Sapiens a muž Neandertálec neboli schopní počať alebo donosiť mužských potomkov. Muž Homo Sapiens a Neandertálska žena, mužských potomkov mať mohli. Takže celá porcia mojich neandertálskych génov pochádza len od mojej neandertálskej pra-pra-pra-mamy.
A za čo jej vďačím? Od neandertálcov sme zdedili odolnejší imunitný systém. Predstavte si, že pred 60 000 rokmi sa náš druh Homo Sapiens prisťahoval do Európy. Na územie, kde Neandertálci žili už celé tisícročia. Jednoduchým krížením sme okamžite získali adaptáciu na prostredie celej Európy v priebehu niekoľkých generácií... Ďakujeme! Okrem toho sme od nich zdedili vysokú zrážanlivosť krvi a depresie... Ble, ble...ble...
Bohužiaľ to čo bolo vtedy potrebné, teda super-výkonný imunitný systém, je v súčasnosti problém. Odhaduje sa, že mnoho autoimunitných ochorení tiež pochádza od Neandertálcov, ako napr.: Crohnova choroba, alergia na lepok a iné alergie. Ale napríklad aj závislosť na nikotín...
Napriek tomu všetkému som svojej neandertálskej mame vďačný za svoj život a ako každý syn ju budem v sebe nosiť do konca svojho života.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára